fbpx Scroll to top

Tips om te stoppen met roken

Focus om vandaag door te komen. Denk niet aan morgen.

Stoptober is al ruim een week bezig. Een aantal mensen hebben aangegeven per 1 oktober te willen stoppen met roken. Geestelijk ben je er klaar voor. Ook als je nog niet begonnen bent is zelfs vandaag nog het beste moment om te stoppen met roken. Want dat is elke dag. We weten al dat het niet gezond is dus het heeft geen zin om meer uit te leggen. We willen zo snel mogelijk vergeten dat we ook rokers waren. Tips om het stoppen met roken vol te houden:

#1 Weet waarom je rookt.

Het lekker vinden is geen reden. De eerste sigaret was niet lekker maar er zijn moment gecreëerd waardoor het lekker werd. Welke momenten zijn dat voor jou?

#2 Waarom wil je stoppen?

Weet de reden waarom je wilt stoppen. Zorg dat je het echt voor jezelf doet. En laat je niet door iemand anders afleiden. Vooral de nog rokende mensen die een “maatje verliezen”, omdat zij nog niet zover zijn als jij. Jij moet de beste inspiratiebron en reden zijn.

#3 Kies het beste wat bij je past:

cold turkey of geleidelijk minderen of behulp van middelen.

Cold Turkey (in een keer stoppen) is ideaal voor mensen die er helemaal klaar mee zijn. Zeker als je bij de vorige tip duidelijk hebt waarom je wilt stoppen. Kijk niet meer achterom. Geen reserve sigaretten of andere rookwaar bewaren. Stel een stop datum in. Stel deze datum niet te ver uit, maar zo snel mogelijk. Het liefst nu. Kies een dag wat het voor jou makkelijk maakt. Als je doordeweeks meer rookt dan in het weekend stop dan in het weekend. Na een verjaardag etc.

Geleidelijk minderen is een optie, maar let op dat de terugval sneller is omdat je er nog steeds mee bezig bent. Maar elk rook momentje minder is er weer een.

Hulpmiddelen zoals nicotine kauwgom/pleisters, e-smokers, bandjes etc. helpen wel mee voor de hoeveelheid chemicaliën maar de nicotine is altijd de boosdoener geweest. Wees ook hier voorzichtig mee.

#4 Doe fitte dingen

Doe fitte dingen op het moment dat je behoefte hebt om te gaan roken. Ga een rondje lopen, drink een glas water, doe andere dingen om de gedachten er af te halen. Stoppen met roken is je doel. En je hebt geen zin om aan te komen. Dus ga geen vervanging zoeken in eten. (Tenzij dat dit een salade is. :P)

#5 Vermijd in het begin de plekken

en momenten en soms ook mensen waar je heel graag mee rookte. Klinkt lastig, maar dit zorgt er ook voor dat je andere dingen gaat doen en andere mensen gaat zien. Nieuwe mooie ervaringen komen er aan, omdat je nu gestopt bent met roken.

#6 Zoek een lotgenoot.

Wel een die er net zo klaar mee is als jij. De valkuil hier is wel dat je elkaar ook negatief kunt “aansteken” Denk goed na wie je lotgenoot wordt.

Je lichaam hoeft nu minder moeite te doen om de chemicaliën buiten te houden. En zal dus minder bloed rondpompen. Ga dus niet eten als vervanging. Dan kom je aan


Wil je nog dieper in de materie? De boeken van Allen Carr doen het altijd bijzonder goed. Hij legt je uit hoe het roken precies in je hoofd werkt en zo ook om je er vanaf te helpen.


Werken aan een allround fit gevoel? Bekijk de cursus fit in 365 dagen.

Fitbubbel is een onderdeel van Shark Fit & Vitaal. Zet jezelf centraal on -en offline