fbpx Scroll to top

Hoe sta jij in het leven?

Een vader van 2 jongens was een alcoholist. Hun moeder was overleden en de zorg van de jongens kwam bij de vader terecht. Hoewel hun vader wel werkte, had het overlijden wel gevolgen voor de opvoeding van de jongens. Hun jeugd was niet erg prettig. De jongens werden geestelijk en lichamelijk mishandeld. Er was niet altijd eten op tafel, waardoor ze soms met honger naar bed gingen. Het huis was vol met rotzooi, omdat de vader in zijn kwaadheid er een troep van maakte. Deze situatie had veel invloed op hoe de jongens hun leven zagen. Op het moment dat de twee broers het huis uit konden gaan, waren ze vertrokken.

Beide broers kwamen door hun jeugd ver uit elkaar te wonen en hun contact verwaterde. Het bleef bij de jaarlijkse verjaardagen en feestdagen groeten. Ik besloot ze beiden na 10 jaar op te zoeken, onafhankelijk van elkaar.

De ene broer was zelf ook een alcoholist geworden. Zijn vrouw had hem verlaten. Hij mocht zijn kinderen niet meer zien. Het huis was een rotzooi en hij was recentelijk ontslagen van zijn baan, omdat hij regelmatig dronken op zijn werk kwam. Toen ik hem vroeg hoe het kwam dat hij dit leven leidde, antwoordde hij: “Tja hoe kan het anders, mijn vader was een alcoholist”.

Vervolgens ging ik op bezoek bij de tweede broer. Hij had een prachtig gezin. Was succesvol in zijn werk en had recentelijk een nieuw en groter huis kunnen kopen. Toen ik hem vroeg hoe het kwam dat hij dit leven leidde, antwoordde hij: “Tja hoe kan het anders, mijn vader was alcoholist.”

Twee broers uit hetzelfde gezin, die hetzelfde hebben meegemaakt, maar uiteindelijk twee totaal verschillende levens zijn gaan leiden. De eerste broer besloot dat zijn verleden, zowel het heden als zijn toekomst zou worden. De tweede broer besloot om een positiever leven te leiden, omdat het verleden niet positief was. Dit is natuurlijk een extreme vergelijking, maar toch gebeurt dit vaker dan je denkt. Jouw verleden heeft invloed op jouw toekomst, maar hoe interpreteer jij het? Jij bepaalt het door welke mensen je omringd bent en welke keuzes je maakt.

Hoe sta jij in het leven

Hoe sta jij in het leven? Laat jij je uit het veld slaan, of vecht je voor waar je in gelooft en wat je wilt bereiken?