fbpx Scroll to top

Vanaf onze geboorte leren we ons zelf dingen aan. Zoals eten, lopen en het hebben van sociale contacten. Maar ook onze vakken op school en andere levenslessen. Naar mate we uitgeleerd zijn, zijn we geneigd om te blijven hangen in onze gewoonte. Dit is ook heel normaal want onze hersenen proberen ons zoveel mogelijk in een comfortzone te houden. Dit is prettig en veilig voor het lichaam. Alleen niet zo handig als je daardoor een doel die je hebt niet kan bereiken. Of dit nu afvallen is (1), de ideale baan veroveren (2), meer liefde te geven of te ontvangen (3) of zorgen voor meer ontspanning (4). Er zal iets moeten veranderen als je niet het resultaat krijgt dat je zou willen. Daarom leg ik je de 4 fases uit van het leren.

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”

Ik zal alle vier de voorbeeld uitwerken als voorbeeld

Fase 1: Onbewust onbekwaam

Je weet niet dat je het niet weet. Hier zit je lekker in je eigen comfortzone. Lekker in je veilige bubbel en op automatische piloot.

 1. Je hebt overgewicht
 2. Je baan is wel prima
 3. Je bent single of getrouwd
 4. Je bent lekker in je flow

Fase 2: Bewust onbekwaam

Je komt opeens achter dat je toch niet bent waar je wilt zijn. Je bent er nu bewust van dat je iets niet hebt wat je wel zou willen. Hier bedenk je wat je als doel voor ogen hebt. Je zit nog steeds in je comfortzone alleen is deze wat minder prettig geworden

 1. Je overgewicht heeft invloed op je leven (pijn in rug, je energie niveau is laag, je zelfbeeld wordt slechter etc.)
 2. Je baan begint je niet meer aan te staan, minder zin om naar werk te gaan. Je salaris is niet wat je wilt. Is dit het werk dat je wel wil blijven doen.
 3. Je wilt eigenlijk wel met iemand je leven delen of je geeft of krijgt minder aandacht aan je partner. Ervaart je partner dat ook?
 4. Je hebt steeds minder energie voor andere dingen, zoals voor jezelf.

Fase 3: Bewust bekwaam

Je gaat bewust werken om je situatie te verbeteren. Dit gaat met vallen en opstaan. Het kost je gemiddeld 3-6 maanden om je zelf iets nieuws aan te leren. De tijd is afhankelijk hoe jouw eigen focus er op is. Hoe vaker je het probeert, hoe meer succes je er in hebt. Hier ben je uit je comfortzone. Het veilige is er vanaf en soms komt er een beetje angst om de hoek kijken. Maar als je die angst voelt, betekend dat je goed op weg bent. Probeer vele dingen uit. Er is geen ideale manier om het te veranderen. Kies iets wat bij je past. Dit is de avontuurlijke fase. Experimenteer, tot je de juiste manier voor jou hebt gevonden.

 1. Je kijkt naar wat je zou kunnen veranderen aan je leefstijl en past deze aan. Soms zijn het meerdere dingen die je moet verbeteren, maar door de kleine stapjes te nemen om je steeds dichter bij je doel.
 2. Je kijkt hier andere functies binnen het bedrijf, Of buiten het bedrijf. Je onderzoekt en neemt stappen naar jouw ideale situatie. Eventueel heb je zelfs onderdelen van je functie weggegeven aan mensen die er blijer van worden. En heb je ruimte gecreëerd binnen je huidige baan voor iets nieuws
 3. Je gaat bijvoorbeeld letterlijk opzoek (datingsites) of je bevindt je meer op plekken waar je mensen zou kunnen ontmoeten. Besteed aandacht aan jezelf, maak je zelf aantrekkelijker doormiddel van kleding, parfum, make-up etc.. Merk op welke gebied de aandacht is versloft en welke dingen je samen kunt doen om dit te verbeteren.
 4. Je kiest plant bewust momenten om dingen te doen ter ontspanning. Je werkdagen worden beter verdeelt waardoor je meer ruimte hebt.

Fase 4: Onbewust onbekwaam

De stappen van de vorige fase heb je onder de knie. Zonder al te veel moeite weet je deze toe te passen in je huidige leven. Je bent weer terug in je veilige omgeving, jouw comfortzone

 1. Je hebt al gewichtsverlies gezien, je voelt je fitter, misschien zelfs al op je streefgewicht, en anders wel goed onderweg. Het kost je geen moeite meer om je nieuwe leefstijl toe te passen.
 2. Je hebt de functie of salaris die je wilt hebben. Je geniet van je werkdag en hebt energie over om nog andere dingen te doen.
 3. Je hebt iemand gevonden waar je oud en gelukkig mee wilt worden. Je partner en jezelf hebben elkaar weer gevonden zoals daarvoor was. Beide doen moeite om de liefde te geven en te ontvangen.
 4. Je hebt de touwtjes in handen. Je hebt ontspanning en meer energie.

Weet jij in welke fase je zit van de 4 fase van leren? Nu je ze kent, weet je ook waar je staat. Geniet van het proces en kies voor de dingen die je wilt.

Zet jezelf centraal

Word fit met Fit in 365 dagen, Restart met voeding, de eerste kilo’s kwijt in 90 dagen, De overgang de baas

Fitbubbel is een onderdeel van Shark Fit & Vitaal. Zet jezelf centraal on -en offline

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *