fbpx Scroll to top

Ben je bewust van jouw structuur?

Je kan zeggen wat je wil, maar ieder mens houdt van structuur. Zelfs de diehard spontane persoon die zelf zegt dat het niet zo is. Ook in hun spontaniteit zit structuur. Structuur geeft ons houvast en zorgt dat we dingen op de automatische piloot kunnen doen. We hoeven bijvoorbeeld niet meer na te denken hoe we onze tanden poetsen of hoe we een deur openen. Super handig, toch?! Het wordt zelfs onwennig als je heel bewust gaat denken over iets waar je normaal niet over nadenkt. Het lijkt dan niet meer als je het kan doen. Denk is maar na over hoe je loopt. Je loopt gelijk een stuk trager. Structuur maakt het ons gemakkelijk. Structuur doet veel in je leven.  Ben je bewust van jouw structuur?

Een structuur kan zo ingebakken zitten in je leven dat je daardoor andere dingen niet doet, terwijl het een negatief invloed kan hebben op je gezondheidsdoel. Laat ik als voorbeeld mezelf nemen. Toen ik vrijgezel was en niet meer aan topsport deed, was mijn eten echt perfect. Goede balans. Ik hoefde niet te letten op mijn eten, ik wist na mijn opleidingen precies wat ik moest doen. Soms woog ik mijn eten af en soms ook niet want ik leerde steeds beter in te schatten wat mijn behoefte was. Mijn voorraadkast bestond toen uit, koek, snoep, chips etc.. Allemaal volle verpakkingen! Ik raakte ze weinig aan. Ik had mijn behoefte goed op orde. Hoe vaker je gewend bent om iets te eten, hoe groter de kans is dat je het wil eten. Af en toe ging er iets open, maar ik bewaarde het voornamelijk voor bezoek.

Totdat ik een vriend kreeg en ik merkte dat ik steeds minder fit werd, ik at nog steeds normaal, ik sportte en bewoog hetzelfde, ik sliep goed. Toch ging mijn gewicht langzaam omhoog tot op een maximale wat ik ooit had gewogen. En ik begreep het niet. Ik deed toch alles hetzelfde….?

Ik ging nadenken wanneer het me opviel dat ik zwaarder werd. Onbewust had ik een nieuw structuur had aangemaakt op het moment dat mijn vriend en ik vaker samen waren. Samen op de bank voor de tv. Het werd normaal dat we iets kozen om te eten tijdens het tv kijken. De voorraad raakte steeds leger en leger en werd regelmatig aangevuld tijdens het doen van de boodschappen. Herkenbaar? Alleen door het halveren van de bekende gezellige momentjes op de bank bracht al goede nieuwe veranderingen.

“Alles wat je jezelf hebt aangeleerd kun je ook weer afleren”

Jouw structuur kan langzaam veranderen zonder dat je het door hebt. Door bewust bezig te zijn met de dingen die je doet, kun je jouw fitheid onder controle krijgen en houden. Structuur die stiekem in slijpen kunnen invloed hebben op jouw leefstijl en vormen soms burn-outs, overgewicht, slaaptekort maar ook eventuele verslavingen als roken maar ook alcohol en drugs.

Alles wat je jezelf hebt aangeleerd kun je ook weer afleren, maar je moet wel weten wat je doet. Ook al is je structuur gevormd door invloed van iemand anders, zoals bij dit voorbeeld mijn vriend. Ik bepaal wat voor eten ik in mijn mond stop, niet mijn vriend. Ik kan het veranderen. Hetzelfde geldt voor andere onderwerpen zoals weer beginnen met sporten, rust creëren in je hoofd, energie om plezier te hebben en miljoenen andere dingen die je doet. Het zal wel een pittige stap zijn, maar zeker niet onmogelijk.

Wil je een verandering maken in je leefpatroon in welke vorm dan ook, dan is het handig om je structuur in je leven te zien en deze met kleine veranderingen aan te pakken. Soms is het handig om iemand die onafhankelijk van jou is in te schakelen zodat die jouw structuur beter ziet en je kan helpen om jouw leefstijldoel te bereiken.

De Fit Focus planner helpt je om je bewust van jouw structuur te maken, wanneer je niet tevreden bent met je voeding, beweging, ontspanning en mindset.

Hulp nodig? Fitbubbel helpen je daar graag bij. Neem contact op voor de mogelijkheden, of bekijk de wordt fit met pagina.


Fitbubbel is een onderdeel van Shark Fit & Vitaal. Zet jezelf centraal on -en offline.

Op de site Shark Fit & Vitaal schreef ik overigens een Deze 5 leermomenten had ik willen weten in mijn jeugd. Kleine dingen waarbij ik na 8 jaar stoppen met topsport nog steeds baat bij heb.