fbpx Scroll to top

Angst zijn voor het leven…

of toch niet?

Van de week kwam mijn vriend vertellen dat er een redelijk grote spin in de badkamer was toen hij die ochtend wilde gaan douchen. Het had echt een dik lijfje met harige poten. Een bos spin zoals hij het noemde. De spin was alleen binnen een paar seconden weg en hij heeft hem niet meer gevonden, terwijl hij de douche op alle mogelijke hoekjes richtte om er zeker van te zijn dat deze spin niet tijdens het haren wassen plotseling op zijn hoofd terecht zou komen.

Angsten zijn voor het leven

Hij vertelde me dit voordat ik nog moest douchen. Mijn vriend heeft de neiging om dingen heel uitgebreid uit te leggen, zoals ook de omschrijving van hoe de spin eruit zag. Ik zat hier niet op te wachten. Zelf ben ik best visueel ingesteld en hoe meer hij vertelde hoe duidelijker deze spin in mijn gedachten kwam. Toen ik eenmaal zo ver was om zelf te gaan douchen, heb ik alle hoeken bekeken  van de badkamer. Terwijl ik dat deed, merkte ik eigenlijk dat ik niet perse bang was voor de spin. Ik was meer nieuwsgierig hoe groot hij werkelijk was. En mijn vriend is geen schijterd, dus ik ontdekte dat meer mijn nieuwsgierigheid werd opgewekt dan mijn angst.

Toen ik dat besefte, dacht ik dat is interessant… waarom vraag je je misschien af. Ik zal het je uitleggen. Vroeger was ik panisch als ik een spin zag, of het nou een mini spinnetje, hooiwagen of wat dan ook was. Ook al was hij 10 meter van me verwijderd of een halve meter. Mijn broertje, moeder of vader moesten er voor zorgen dat die spin niet meer in mijn kamer was. Maar dat gevoel, dat panische gevoel, heb ik al lang niet meer. Geloof me, het liefste heb ik zo’n insect niet op mijn lijf, maar denk dat ik (afhankelijk van de soort spin) toch een stuk rustiger ben en ik er wel voor zorg dat hij zo snel mogelijk van mijn lijf af is.

In de loop der jaren zijn mijn angsten veranderd, zowel waar ik bang voor was als de hevigheid van de angst. Het besef dat ik die ochtend had, gaf me rust. Ik heb namelijk zelf invloed over mijn angsten. In welke vorm dan ook. Ik ben de persoon die mijn angsten creëert , maar tegelijkertijd ook de persoon die ze kan afleren. Ik reageerde panisch, nu reageer ik relaxed. En dat zonder therapie of bewust er mee bezig zijn. Hoe wel? Geen idee. Als ik dit al vanzelf kan doen… Welke angsten kan ik nog meer overwinnen, wanneer ik er wel moeite voor zou doen?

Dit is ook een van de reden, waarom ik met een opleiding als hypnotherapeut ben gestart. Er is ook een lesblok om mensen van angsten af te helpen. Mijn persoonlijke doel is om van mijn prikangst/priknaalden af te komen. Dit zou ik uiteindelijk kunnen testen door een bloedprik apk-tje te gaan doen. En als het helemaal weg is regelmatig bloed te doneren. Het lijkt me prachtig om zoiets te doen.

Mocht jij last hebben van angsten en wil je er vanaf? Laat het me weten, ik zoek nog proefpersonen. Je hoeft niet eens bij me langs te komen, ik zou het straks ook online moeten kunnen.  Is er een ander probleem waar je graag vanaf wilt? Laat het me weten, misschien kan ik je ook daarmee helpen.

Voor nu weet dat je invloed hebt op alles wat je doet.