fbpx Scroll to top

“Ik heb dit nooit gedaan, dus ik denk dat ik dit wel kan” Als dus Pipi Langkous. Nooit was ze bang en deed alles wat Tommy en Annika niet durfden of zouden doen. En dit is precies hoe onze hersenen werken. Een deel heeft te maken met onze lichamelijke aanleg om iets te kunnen, maar 90% van jouw kunnen is mentaal.

Stel dat jij meestal negatieve gedachten hebt, over iemand anders, over jouw zelf of wat je doet. Dit gaat het niet bevorderen voor het omgaan met deze persoon en met jezelf. Als je denkt dat iets niet gaat lukken, gaat het hoogst waarschijnlijk niet lukken. Je focus is namelijk op het verkeerde deel: Het niet lukken. Focus jij je juist op dat het wel lukt, dan heb je een grote kans dat je het wel lukt.

Als vergelijking pak ik het basketbal spelen. Je geeft van tevoren al aan dat je de bal niet in de ring krijgt. De verhoudingen wat je wel haalt ten opzichte wat je niet haalt op 10 shots zullen laag zijn. Focus jij je erop dat je het wel gaat halen, dan zal je zien dat het percentage omhoog gaat. Doordat je je focust dat je het kan en wil halen, ga je geconcentreerder schieten. Misschien gaan de eerste 3 nog mis, maar je leert in deze 3 schoten om aan te passen; Bijvoorbeeld hoe je je handen plaatst, waar je naar kijkt en hoe je staat. Door aanwijzingen van een ervaringsdeskundige, kun je nog beter worden.

Zelfs alleen denken hoe je dit schot zou maken, heeft al invloed op het werkelijk schieten. Daarom maken vele topsporters gebruik van visualisatie. Een basketballer gaat in gedachten het schot maken, gebruikt eventueel de handen voor het gevoel, maar gebruikt geen bal. Een bobsleeër kan ook visualiseren hoe de bochten gaan en hoe deze genomen moeten worden, maar gebruikt geen slee.

Topsporter of niet, je hebt altijd baat bij visualisatie. Hoe ziet jouw doel eruit? Wat wil je daar precies in zien? Wat moet daarvoor gebeuren? Tuurlijk moet je voor sommige dingen extra oefenen. Oefening baart kunst, maar je gedachten helpen je erbij om dit te realiseren. Maak daar gebruik van. Voor alles wat je moeilijk lijkt, maak het positief.


Werken aan een allround fit gevoel? Bekijk de cursus fit in 365 dagen.

Fitbubbel is een onderdeel van Shark Fit & Vitaal. Zet jezelf centraal on -en offline